De kosten

De kosten

En de prijs, lees deze week het vervolg van mijn blog #4!

Vorige week had ik beloofd wat over prijzen te schrijven. De aanleiding is feitelijk dat mensen enerzijds tegen mij zeggen dat ze niet weten dat je een andere uitvaartverzorger kunt kiezen als je verzekerd bent bij een (andere) verzekeraar/uitvaartbedrijf. Anderzijds zijn ze bang dat de ‘kleine’ uitvaartbedrijven veel duurder zijn.
Hier gaat het dan meestal om een ‘in-natura’ verzekering*, waarbij op het moment van afsluiten vastgelegd is hoe de uitvaart er uit gaat zien. Vaak zijn dit mensen die deze verzekering hebben afgesloten toen ze trouwden of kinderen kregen, lang geleden. En dat is niet vreemd, zo ging dat toen en was er gewoon minder keus. Ook al omdat je je kinderen vaak gratis kon meeverzekeren tot een bepaalde leeftijd.
Ondertussen is de wereld veranderd en natuurlijk ook de vorm van uitvaarten zoals die nu plaatsvinden, veel meer crematies en op de persoon afgestemd.

En hoe gaat het nu?

Ik zie bij een aantal grote verzekeraars, dat ze meer verschillende soorten verzekeringen aanbieden. Daarbij, zo staat het op hun sites, gaan ze bij dit soort verzekering uit van basisbedragen (datum 6 juni 2017) van 8000 tot 8800 euro. Het gaat hier om de Dela, Monuta en Yarden. Dat is dan vaak wel een standaard verzekering: een standaard kist, 75 kaarten, begeleiding, een crematie met condoleance in het crematorium en koffie of thee met cake.

Terug naar u.

De realiteit is dat de kleine uitvaartbedrijven, vaak lagere kosten hebben doordat men geen personeel in dienst heeft. Daarnaast is bij dit soort bedrijven de persoonlijke aandacht veel groter, men hoeft als uitvaartbegeleider geen 5 uitvaarten in de week te doen. Deze uitvaartbegeleiders doen zelf de administratie en nemen de telefoon op.  Of even niet als ze druk bezig zijn!
Wij, ik ben ook zie iemand, doen bijna alles voor u, soms huren we iemand in voor een speciale taak. Zo is er steeds meer vraag naar ritueelbegeleiding, als een mooie aanvulling in dit traject.

En de prijs?

Mijn uitvaarten in de afgelopen 1 ½ jaar hebben tussen de 4000 tot 5000 euro gekost! Met een uitschieter naar ongeveer 8100 euro, maar dat was dan ook in een restaurant, waarbij alcoholische dranken werden geschonken en ook broodjes, verse salades en soep geserveerd werden. En dan zit daar natuurlijk mijn kosten bij, het vervoer van de overledene, de verzorging, een eenvoudige kist, vaak een stille crematie. De afscheidsdienst en de condoleance worden dan op een andere plaats gehouden. De overledene wordt dan gecremeerd zonder dat de familie erbij is.
U ziet, ook al betalen de verzekeringen minder uit, het afscheid hoeft er zeker niet minder om te zijn.

En persoonlijk zou ik dat ook niet willen. We hebben toch maar 1 kans om de overledene die eer te bewijzen, die haar of hem toekomt.

 

* Een ‘in-natura’ verzekering behelst op grote lijnen, een standaard uitvaart in een crematorium, met de standaardtijd van maximaal 1 uur, een eenvoudige kist, verzorging en koffie of thee met een plakje cake of koekje.

Next Post Previous Post

Your email address will not be published.