December, de maand van reflectie?

December, de maand van reflectie?

Het is bijna 2018 en we kijken terug op 2017, of niet!

Ik kijk liever vooruit, samen met jullie.

Natuurlijk, zeker als uitvaartondernemer, is het belangrijk zaken te evalueren en van mijn grote en kleine fouten te leren. Tenslotte is iedere uitvaart (bij Seoh Uitvaart) uniek, dus vraagt het continue om alert te zijn. Iedere keer zijn de omstandigheden anders dus geen seriewerk, ook dat maakt het werk boeiend. Natuurlijk staat de overledene centraal. Daarna de wensen van de familie, die hun eigen ideeën hebben hoe de uitvaart eruit moet zien. En daarmee ben ik blij, want alleen zo kan ik een persoonlijke en unieke uitvaart verzorgen. Wij gaan aan de slag met de invulling van de dienst of ceremonie.

Alles is voorbereid, de afspraken zijn gemaakt, soms heb je nog de tijd om op de locatie van de uitvaart of waar de condoleance zal plaatsvinden langs te gaan. Soms gaat dat fout en dan kom je daar aan met de familie en de kist met overledene en zie je dat er is afgeweken van de afspraak. Paniek? Nee, improviseren en creatief denken!

Kun je daarvan leren? Ja natuurlijk doe je het een volgende keer anders, maar dan gaat die keer de verzending van de rouwkaarten fout, komt de rouwauto te laat, staat de familie in de file op de A2 of ……. Je ziet het al, er zijn veel onbekende factoren die allemaal in dat uur bij elkaar moeten komen.

Het is een proces, met een zekere uitkomst, maar zeker geen vast pad!

Reflecteren doe ik alleen die avond of de volgende dag. Als zzp’er is dat ook gemakkelijk, want je slaat het op in je eigen hoofd en dat is goed en altijd beschikbaar. Geen enkele uitvaart lijkt op de vorige, geen familie is hetzelfde, geen crematorium of begraafplaats is gelijk en toch moet het goed verlopen.

Ik weet wel dat ik dit jaar weer veel geleerd heb, dingen anders heb gedaan en in 2018 sommige zaken anders zal aanpakken. Ik zie er naar uit om de families weer terzijde te staan, om de dag dat zij hun geliefde voor het laatst zien er een gedenkwaardige dag van te maken.

Ik wens iedereen op deze plaats een goed en gezond 2018 en hoop dat alle uitdagingen die op je pad komen, tot een goed einde mogen komen.

Next Post Previous Post

Your email address will not be published.