Hoe hoort het? Hoe moet het? Hoe mag het! Uit het leven van een uitvaartverzorger. #10

Hoe hoort het? Hoe moet het? Hoe mag het! Uit het leven van een uitvaartverzorger. #10

 

 

Veranderingen?

 

Gewoon jezelf zijn, is niet gewoon!

Want wie ben je, of wil je iemand zijn?

 

Plato had ooit een theorie over mensen die in een grot leefden, allen en alleen in die grot.

Van alle schaduwen die op de wand werden geprojecteerd door het vuur dat continu brandde, veronderstelden ze dat dit levende wezens waren. Dat was hun referentie, maar als er wel eens mensen buiten de grot kwamen en daar die schaduwbeesten niet zagen, dan geloofden ze die verhalen niet. Hun werkelijkheid binnen was anders, maar wel de werkelijkheid!

Afgelopen week las ik in de Volkskrant over een psycholoog, die onze wereld, hij is trouwens niet de eerste, vergelijkt met de wereld uit ‘The Matrix’. Want wie zegt, dat wat je ziet ook echt is en dat anderen het ook zo zien?

 

Al zolang als we weten, stemmen mensen binnen een samenleving hun gedrag op elkaar af. Of althans tot voor enkele jaren was dat zo!

De wereld om ons heen, ook hier in Nederland, is aan het veranderen. Mensen komen meer voor zichzelf op en dat is goed. Vaak lijkt het erop dat ze dat doen zonder referentie of reflectie op de oude normen en waarden. Ook als deze ideeën en gedachten afwijken van de geldende norm en daar lijken ze geen problemen mee te hebben omdat ze menen dat hun waarheid de echte en enige waarheid is. Dat veroorzaakt veel onrust, omdat nu de oude meerderheid de kaders mist voor hun gedrag. Ze denken nog in oude patronen, en zijn onbekend met de nieuwe regels.  Zien we een vergelijkbaar gedrag nu ook bij de formatie voor een nieuw kabinet? Vasthouden aan beelden die, zoals veel sterren een bewijs zijn van verre planeten, maar reeds lang geleden uitgestorven. Maar als je niet weet hoe je de oude beelden moet loslaten en er nieuwe ideeën of denkbeelden daarvoor in de plaats toelaat, loop je achter de feiten aan en komt onrust en onzekerheid daarvoor in de plaats.

En deze veranderingen vinden ook buiten Nederland plaats. Kijk hoe de Britten stemden voor de Brexit, gewoon een stem tegen de huidige en onbuigzame meerderheid. Kijk hoe Donald Trump aan de macht is gekomen, zogenaamd door de boze blanke man.

In mijn idee zijn dat mensen geweest die uit onmacht tegen de huidige structuren een proteststem hebben laten horen. Maar door en met die ontevredenheid, zijn er steeds meer mensen die nu wel hun stem hebben laten horen, terwijl de gevestigde orde juist dacht dat er niets zou veranderen, dus bleven ze thuis. De arrogantie van de macht!

 

En nu, deze blogs gaan toch over de wereld van de uitvaarten?

Eigenlijk vinden hier vergelijkbare processen plaats. Veel grote bedrijven zijn aan het reorganiseren. En toch missen ze de boot, misschien niet dit jaar of volgend jaar, maar zeker over 5 of 10 jaar. Deze organisaties zijn te groot, te log, maar de belangen zijn ook groot, veel groter dan bij de zogenaamde éénpitters. Deze zzp’ers, die zoals ik, voor zichzelf werken en weinig verplichtingen hebben naar andere bedrijven, geen personeelsleden en ook financieel sneller kunnen inspelen op veranderingen, zijn flexibeler en wendbaarder. Vandaag had ik bezoek van een grote kistenmaker, deze gaf aan dat er depots op diverse plaatsen in het land zullen komen, om te voldoen aan de wensen van de kleinere bedrijven, voor snelle leveringen en lage prijzen. Maar voor een dergelijke groot bedrijf, met de productie van ruim 10.000’en kisten per jaar, zullen de kosten zeker omhoog gaan! Hoe lang gaat dat goed en zijn ze al niet te laat?

Kleine bedrijven zijn in staat sneller in ter spelen op de consumentenvragen/veranderingen en misschien zelfs in staat om veranderingen in gang te zetten.

Tenslotte zijn wij medewerker én eigenaar en kunnen de volgende dag eens rondvragen bij collega’s of leveranciers of zij dezelfde veranderingen zien aankomen en daarmee ons bedrijf synchroniseren.

 

Laat horen wat jouw wensen zijn!

 

Zoals vorige keer, zoek ik iedere keer een gedicht dat in woorden of sfeer bij deze blog past.

 

Je moet dansen!

Een rups, opgerold in de veiligheid van een cocon
van zijdezacht spinsel
die eindelijk zijn vleugels kan uitslaan
is als een kind
dat de vrijheid krijgt zelf speelgoed te gaan kopen
in die winkel op de hoek die alle kleuren van de regenboog uitstraalt
is als de pot goud
van die olijke kabouter
aan het eind van die regenboog
is als de dood… van een jong meisje…
die er zelf voor koos
en nieuw leven bracht in de oude wereld
je moet dansen op mijn graf.

 

 Deze keer afkomstig van:

http://www.1001gedichten.nl/zoeken/graf/

Next Post Previous Post

Your email address will not be published.