Verplichte zaken.

Verplichte zaken.

Uit het leven van een uitvaartverzorger.

Sta ik een muur te stucadoren, dan gaat opeens de telefoon, zakelijk! Hier had ik vandaag op een bepaalde manier niet op gerekend. Snel omkleden?

Ik mag een deel van een budgetuitvaart verzorgen. De aanvraag verloopt via een ander bedrijf waar ik sinds kort ook voor werk. Ik ben gevraagd om de aangifte van overlijden op het gemeentehuis te regelen. Verder zal ik samen met de familie een tekst opstellen voor de rouwadvertentie. Of ik op korte termijn kan langskomen, de crematie zal over 2 dagen plaatsvinden. Ik zal samen met de enige zoon, de tekst voor de rouwadvertentie opstellen. Ik maak via internet een afspraak op het gemeentehuis voor de volgende dag en bel naar de zoon. Als ik die volgende dag bij de zoon aankom, dan ligt de tekst al klaar, hij leest hem aan mij voor en vraagt of het goed is, of het is zoals het hoort.

En ik ben verbaasd, iedere keer weer verbaasd als die vraag me gesteld word: of het is zoals het hoort!
Natuurlijk kunnen mensen zelf het beste een tekst opstellen, het is tenslotte hun familielid dus dan wordt het ook een persoonlijk bericht. De overleden man, ruim 90 jaar oud, was tevreden over zijn leven, had hij enkele dagen eerder nog gezegd.
Ja nu schrijf ik dat zo makkelijk op over het rouwen en “is het goed zo”. Maar wat is goed, hoe hoort het zoals de zoon aan mij vroeg en vele mensen eerder ook aan mij hebben gevraagd. En wie ben ik dan dat ik dat zou mogen bepalen?
Ik heb daar geen oordeel over, dat bepaald iedereen voor zichzelf, dat maakt de uitvaart in mijn ogen dan ook uniek! En op dit gebied zijn er geen moeten, blijf alsjeblieft jezelf.
Vanmiddag als ik thuiskom zal ik de advertentie via internet doorgeven en meteen een mooie opmaak verzorgen. Dan kan ik vanavond misschien nog iets aan mijn huis doen.

Ik kan je helpen om iets persoonlijks en uniek te maken door mijn creativiteit in te zetten, maar maak iets uit je hart en niet omdat iets moet.

Previous Post

Your email address will not be published.